Sveriges Utbildningsradio

Veckans premiärer på UR Play

Uppdaterad

UR Samtiden - Från Opium till smarta droger
2020-03-30
UR Play
Hur har vi sett på droger och rus genom tiderna? Det har påverkat allt från statsfinanser och kriminalitet till socialt liv och hälsa. Men vad är en drog? Hur framgångsrik är Sveriges restriktiva narkotikapolitik? Vad tror experterna om framtidens hållning gentemot droger? Panelsamtal med kriminologen Henrik Tham, idéhistorikern Isabelle Ståhl och ekonomhistorikern Daniel Berg. Moderator är Gabriella Ahlström. Arrangör: Stockholms universitet.
Målgrupp: Högskola

UR Samtiden - Women i tech 2020
2020-03-30
UR Play
Sex tech-entreprenören Lora Haddock skapar debatt om kvinnlig sexualitet och inkludering i teknikindustrin. Här berättar hon bland annat om den "altruistiska agendan" - om vad som skulle hända om investerare frågade sig vad vi alla har att tjäna på en viss uppfinning. Arrangör: Women in tech.
Målgrupp: Högskola

UR Samtiden - Suntprat  
2020-04-01
UR Play
En serie med föreläsningar som hjälper vuxna prata med unga om allt från alkohol, droger, nätporr, sociala medier, gaming och stress och ångest, med konkreta tips på hur man hjälper sina tonåringar att göra bra och hållbara val i livet. Konferensen riktar sig både till föräldrar och de som jobbar med barn och unga som lärare, kuratorer, psykologer, socialtjänst mm.
Arrangör: Equmenia & Hela Människan.
Målgrupp: Vuxna

Jojje fem år.
2020-04-01
UR Play
En serie som handlar om Jojje som är 5 år och en vecka i hans liv. Det hinner hända en hel del - bland annat kommer Jojje att göra halsband, lära sig laga soppa, leka vilda lekar och vara med om att det brinner i en grannes lägenhet. Det är en vardagsnära berättelse som många förskolebarn kan känna igen sig i och är en bra utgångspunkt för att prata om vänskap, känslor, oro och pappa/mammaveckor.
Målgrupp: Förskola

Nätbedragarna
2020-04-01
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 22:20
Varje dag får de flesta spam i sin email från främlingar. Men vem är egentligen dessa människor som försöker lura oss? Vi möter tre unga killar i Ghana som i ren desperation försörjer sig på internetbedrägerier och med lite extra hjälp från "svart magi". Belgisk dokumentär.
Målgrupp: Vuxna

Australien från svartvitt till färg
2020-04-02
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 20:10
Med digital färgläggning av svartvita filmer från Australiens filmarkiv får vi ett nytt perspektiv på landets historia. Från de äldsta överlevande filmerna som rullskridskoåkaren i Sydney's Prince Alfred Park 1896, till kampen för kvinnors rättigheter och de politiska demonstrationerna på 60 talet. Vi ser tidigare svartvita journalfilmer och tv-filmer nu i färg. Bland annat ser vi hur synen på ursprungsbefolkningen, aboriginer förändras . Hur har landet utvecklats under drygt 120 år?
Målgrupp: Vuxna

Globala mål i sikte
2020-04-02
UR Play
År 2015 godtog FN:s medlemsländer ”Agenda 2030”, en ambitiös plan om hållbarhet som fokuserar på att uppnå fyra saker: Att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter, att främja fred och att lösa klimatkrisen. För att nå dit framtogs 17 mål som kallades för ”Globala målen för hållbar utveckling”. Serien ”Globala mål i sikte” fokuserar på just dessa 17 mål, vad dem betyder och vilka insatser görs för att nå målen. Syftet med serien är att, med hjälp av enkla utryck och symboler, förklara vad varje mål går ut på och i varje avsnitt ges konkreta tips om vad eleverna kan göra i sin vardag för att känna delaktighet och bidra att nå målen. Serien består av ett avsnitt per mål samt ett 18:e avsnitt som ger grundläggande kunskaper om de globala målen i sin helhet.
Målgrupp: Grundskola år 4-6

De rättslösa - teckenspråkstolkat
2020-04-02
UR Play
11-åriga Justine hittar plötsligt en helt annan värld - där barnens rättigheter står på spel. Hon bestämmer sig för att hjälpa barnen och tillsammans kämpar de för att skapa rättvisa. En berättelse som förklarar Barnkonventionen och vad som händer när alla rättigheter försvinner.
Målgrupp: Grundskola år 4-6

UR Samtiden - kvinnor för fred
2020-04-03
UR Play
Det traditionsenliga högtidlighållandet av Internationella kvinnodagen hölls i år, 2020, fredagen 6 mars (8 mars var en söndag). Temat är Kvinnor och fred.
Målgrupp: Högskola

AI en god hjälpreda
2020-04-03
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 20:00
Vad är egentligen artificiell intelligens och vad kan tekniken göra för oss? Professor Jim Al-Khalili visar hur vi skapat maskiner som kan simulera, förstärka och till och med överträffa det mänskliga sinnet. AI inte bara förändrar vår värld - tekniken utmanar hela vår uppfattning om vad intelligens och medvetande är. Brittiskt vetenskapsprogram.
Målgrupp: Vuxna

Nyfiken på Sverige, kinesiska/mandarin
2020-04-05
UR Play och i SVT2 kl. 17:43
Nyfiken på Sverige är en animerade serie som ska introducera det svenska samhället för nyanlända. Programmen förklarar på ett förenklat sätt hur Sverige fungerar ur ett demokratiskt, praktiskt och kulturellt perspektiv. Syftet är att ge nyanlända en förståelse för vilka normer och värderingar som finns i det svenska samhället, men också en känsla av delaktighet och vilka rättigheter och skyldigheter vi har i det svenska samhället.
Målgrupp: Sfi, Sva

Guide taggad med: premiär