Sveriges Utbildningsradio

Veckans premiärer vecka 08

Uppdaterad

Lektionstips på minuten 2020-02-19
UR Play
Korta filmer för lärare om undervisning. Varje avsnitt spenderar en dryg minut på att svara på en fråga angelägen för lärare med hjälp forskning, styrdokument och beprövad erfarenhet. Från Lärlabbet
Målgrupp: Pedagoger

Plugga på kåken 2020-02-19
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 22:20 
Eleverna på Five Keys Charter School i San Fransisco går på den första gymnasieskolan i ett vuxenfängelse. Tanken är att en intern ska inte bara avtjäna ett straff, utan även ha en chans att förbättra sitt liv. Elever, lärare och säkerhetsvakterna förbereder sig för examensdagen. Amerikansk dokumentär från 2017.
Målgrupp: Vuxna

Island och sociala medier 2020-02-19
UR Play och i SVT1 kl. 22:00
En dokumentärserie om Island och sociala medier. Som tittar på sociala mediers påverkan på människorna på Island och våra idéer om oss själva. Island är unikt på så sätt att det är det mest uppkopplade landet i världen, där 99 % av alla har tillgång till snabbt bredband, 96% använder Facebook. Det skiljer 30-40 % mot det näst mest uppkopplade landet.
Målgrupp: Vuxna

Seniorsurfarna 2020-02-20
UR Play och i SVT1 kl. 21:00
Syntolkat och teckenspråkstolkat på UR Play
Allt mer i vår vardag styrs av teknik. Om du inte hänger i utvecklingen riskerar du att hamna på efterkälken och i värsta fall i utanförskap. I Seniorsurfarna vill vi visa att det där med Internet, BankID eller appar inte alls behöver vara så komplicerat. Vi skickar fyra av Sveriges mest folkkära personer, Claes Malmberg, Marianne Mörck, Björn Hellberg och Ewa Fröling till ett veckolångt träningsläger för att drillas i digitala färdigheter.
Målgrupp: Vuxna

UR Play finns också Seniorsurfarskolan med tips och information om den digitala världen.

Alfons Åberg 2019 2020-02-20
UR Play och i SVTB 07:15
Tre filmer om Alfons Åberg baserade på Gunilla Bergströms böcker, berättare är Jonas Karlsson. Alfons är en kille som funderar mycket över stort och smått. Det kan vara finurliga uppfinningar som en syskonvarnare, som kompisen Milla tycker att hon behöver. Eller så undrar Alfons var han själv börjar och slutar.
Är det kroppen, själva skalet, som är han eller är han mer än så? Alfons och kompisen Hamdi har många frågor om krig. Hamdis pappa har varit soldat och kriget vill han inte prata om. Men när han ändå gör det får pojkarna höra en berättelse de inte väntat sig.
Målgrupp: Förskola

Murar, gränser och taggtråd 2020-02-20
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 20:10
Vi besöker sex av världens mest kända/ökända murar och gränser. Varför byggdes de? Hur påverkar de människors liv? Vad händer om de rivs? Möt människorna som berättar hur det är att leva i skuggan av murarna. Både de som vill riva dem och de som vill ha dem kvar. Brittisk serie från 2018.
Målgrupp: Vuxna

Hälsans hemligheter 2020-02-21
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 20:05
Vad kan vi göra för att få ett långt, friskt och lyckligt liv? Forskare och experter ger råd och berättar om de senaste rönen inom hälsa, åldrande och lycka. Amerikansk vetenskapsserie från 2018.
Målgrupp: Vuxna

Året i New Forest 2020-02-22
UR Play och i Kunskapskanalen kl. 20:10
En dokumentärserie på 4 delar om New Forest, ett område med skog, hedar och betesmark i södra England. Huvuddelen av området är nationalpark sedan 2005. Under ett år följer vi livet för både djuren och människorna som kallar Storbritanniens äldsta skog för sitt hem. Här lever människan och naturen hand i hand. Och om de ska överleva, måste de tillsammans möta klimatförändringar och de nya hoten under 2000-talet.
Målgrupp: Vuxna

Guide taggad med: premiär