Sveriges Utbildningsradio

Är vissa sidor på UR Play blockerade?

Uppdaterad

Kan du inte komma åt vissa sidor på UR Play?

Det kan bero på att du surfar från ett nätverk på en skola eller företag där ett innehållsfilter används. Ett innehållsfilter installeras i många nätverk för att förhindra åtkomst till vissa webbplatser. Filtret kan konfigureras på olika sätt. Men det har ibland inneburit att program i till exempel ämnet sexualkunskap blockeras, eftersom filter automatiskt kan blockera webbsidor med ordet “sex” i rubriken.

Ofta får du se ett meddelande om att just den sidan du vill besöka är blockerad. Men ibland kan det verka som att sidan eller webbplatsen inte fungerar alls. Om det här skulle inträffa kan du kontakta din lokala it-avdelning och be dem kontrollera filter-inställningarna. Be om allt innehåll från urplay.se och ur.se undantas från blockering. Det kan även finnas inställningar som "föräldrakontroll" eller "barnfilter" i din enhet eller webbläsare som blockerar vissa sidor och tjänster på internet.

Ibland kan vissa appar vara blockerade i surfplattor som används i skolan. Om du använder appen “UR Play” kan du kontrollera att den inte är blockerad.

Ett tips för att testa om en sida är blockerad i ditt nätverk är att surfa till samma sida från en annan enhet, till exempel från en privat mobil som är ansluten via mobilnätet. Syftet med blockeringarna är att skydda användare från olämpligt innehåll på internet. Men eftersom många filter bygger på automatiska algoritmer kan de vara lite trubbiga.